Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
Ηλιάδης Μηνάς, MD
Αντισύλληψη

Αντισύλληψη / Οικογενειακός Προγραμματισμός

O ρόλος του οικογενειακού προγραμματισμού είναι να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να διαφωτίσει.Τα κυριότερα θέματα με τα οποία ασχολείται είναι οι διαφυλικές & σεξουαλικές σχέσεις, o έλεγχος των γεννήσεων, η αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση .

 

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

Ποιές είναι οι πιο ασφαλείς μέθοδοι αντισύλληψης;

Το αντισυλληπτικό χάπι, το προφυλακτικό και το σπιράλ.-Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας;

Πρόκειται για μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης, χορηγείται αμέσως μετά από την επαφή έως 72 ώρες.

 

 

-Είμαι 23 ετών και έχω καθυστέρηση στον κύκλο μου 8 ημέρες. Ο μέσος όρος διάρκειας του κύκλου μου είναι 28 έως 35 ημέρες ( ο τελευτάιος 28 ). Επίσης είμαι ένα άτομο που διακατέχεται από πολύ άγχος και ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή ρύθμισης του ύπνου μου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω και δεδομένου ότι δεν έχει ποτέ διεισδύσει ο σύντροφός μου στον κόλπο μου, αν το ερωτικό παιχνίδι που γίνεται πάνω από τα εσώρουχα στην περιοχή του κόλπου και της κλειτορίδας , χωρίς να γίνει εκσπερμάτωση και με την πληροφορία ότι μόνο ο σύντροφός μου φορούσε εσώρουχο, μπορεί να επιφέρει σύλληψη.

Πρέπει να γνωρίζετε οτι και μόνο το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του κύκλου.Οσον αφορά το θέμα που ρωτάτε θα σας συνιστούσαμε να κάνετε ένα τεστ κύησης γιατί πολλά έχουμε δει και ποτέ δεν είναι κανείς σίγουρος.Πέρα όμως από αυτά καλό θα είναι να έχετε ένα γιατρό που θα σας γνωρίζει και θα σας παρακολουθεί.Θέματα όπως η σεξουαλική υγεία και η αντισύλληψη είναι αρκετά σοβαρά για να συζητιούνται δι'αλληλογραφίας   

 

-Τι είναι το σπιράλ;

Πρόκειται για μία πολύ μικρή αντισυλληπτική συσκευή που τοποθετείται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και εμποδίζει την εμφύτευση.

 

 

-Είμαι 28 ετών και βρίσκομαι στην 12η μέρα καθυστέρησης. Κατά τον τελευταίο μήνα οι επαφές που είχα με τον σύντροφό μου δεν κατέληξαν σε διείσδυση, ούτε εκσπερμάτωσε , οπότε δεν είχαμε ουσιαστική ανταλλαγή σωματικών υγρών. Δεδομένου ότι πριν 2 μέρες έκανα τεστ κυήσεως  το οποίο ήταν αρνητικό, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι το αποτέλεσμά του είναι αξιόπιστο και πόσο.Ο μέσος όρος του κύκλου μου κυμαίνεται από 28 έως 35 μέρες και είμαι άτομο που διακατέχεται από πολύ άγχος.

Και μόνο το άγχος μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση.Παρόλα αυτά σε μία εβδομάδα να ξανακάνετε ένα τεστ κύησης με τα πρώτα πρωινά ούρα

 

-Τι είναι το διάφραγμα;

Eίναι μια αντισυλληπτική μέθοδος.Πρόκειται για ένα ελαστικό κάλυμα του τραχήλου που τοποθετείται πριν από την επαφή και εμποδίζει την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα.

 

 

-Eχω καποιο 'προβλημα' και δεν ειμαι σιγουρη σε ποιον ειδικο ιατρο θα επρεπε να απευθυνθω.Εχω σχεση εναμιση χρονο περιπου και ακομα δεν ειχα
οργασμο μαζι με τον συντροφο μου.Νομιζετε οτι το προβλημα ειναι οργανικο ή πρεπει να απευθυνθω καπου αλλου.

Η διαδικασία του οργασμού είναι σύνθετη.Ψυχολογικοί,συναισθηματικοί αλλά και ανατομικοί, λειτουργικοί ή φαρμακευτικοί παράγοντες την επηρεάζουν. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πολλές φορές τι ακριβώς φταίει.Όμως μιά πρώτη εξέταση και συζήτηση μπορεί να γίνει από εμάς, μιά που το θέμα σχετίζεται άμεσα με την ειδικότητά μας.

 

 

-ΠAIΡΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 1 ΜΗΝΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ . ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΕΧΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ 7 ΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ
ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ;

Εφόσον ξεκινάτε νέο κουτί έχετε και αντισυλληπτική προστασία

 

 

-Παίρνω αντισυλληπτικά (trigynera) εδώ και 3 μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά επειδή τέλη Αυγούστου θα μου έρθει περίοδος σε δίαστημα που θα λείπω σε ταξίδι σκέφτηκα να μη σταματήσω τα αντισυλληπτικά για να μου έρθει περίοδος όταν τελειώσουν τότε,αλλά να πάρω συνεχόμενα το επόμενο κουτί ώστε να μη ταλαιπωρηθώ εκεί με ponstan,tabon κτλ.Το δίαβασα ότι μπορώ να το κάνω σ έναν οδηγό αντισύλληψης που είχα ότι το κάνουν αρκετές γυναίκες χωρίς κάποια παρενένργεια.'Ομως ο γυναικολόγος μου,μου πε ότι θα διαταραχτεί έτσι ο κύκλος μου (δεν με ένοιαξε ιδιαίτερα γιατί υποθέτω θα επανέρθει γρήγορα στα φυσιολογικά του πλαίσια) και ότι θα έχω σταγόνες αίμα για 1 μήνα.

Γενικά αυτό είναι σωστό.Εχει λιγότερα προβλήματα σε γυναίκες που παίρνουν μονοφασικά(όλα τα χάπια ίδια) και όχι τριφασικά όπως το trigynera.

 

 

-Θα ηθελα να ενημερωθω σχετικα με τα αντισυλληπτικα. δηλαδη καθε ποτε πρεπει να γινεται ληψη,ποσες μερες πριν την επαφη,μπορουμε να τα διακοψουμε και να τα ξαναρχισουμε και ποιες οι παρενεργειες τους γενικα.

Τα αντισυλληπτικά τα παίρνουμε καθημερινά ένα καθε μέρα την ίδια ώρα για 21 ημέρες.Ακολούθως 7 ημερες δεν παίρνουμε τιποτα και κατόπιν αρχίζουμε νεο κουτί με 21 χάπια.Η περίοδος έρχεται μεσα στο 7 ήμερο.Η αντισυλληπτικη προστασία είναι συνεχής.