Μαιευτικά & Γυναικολογικά Ιατρεία
Ηλιάδης Μηνάς, MD
Εγκυμοσύνη

Παρακολούθηση κύησης

Περιλαμβάνει κλινικές & εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται στη διάρκεια της κύησης ώστε να έχουμε μία γέννα με όσο το δυνατό λιγότερο κίνδυνο, και ένα όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα για τη μητέρα και το παιδί.

 

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

-Έκανα τέστ κύησης και είναι θετικό.Πότε πρέπει να πάω στο γιατρό;

Εφόσον η περίοδος ήταν τακτική και έχετε λίγες μέρες καθυστέρηση πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού μέσα στίς επόμενες δύο εβδομάδες, διαφορετικά πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

 

-Συγγενής μου , είναι ήδη επτά μηνών έγκυος και εμφάνισε κονδύλωμα στα εξωτερικά όργανα . Της είχαν πρωτοεμφανιστεί πριν ένα χρόνο , και τα ' θεράπευσε ' με καυτηρίαση.(Ως γνωστόν ο HPV δεν 'φεύγει'απο το σώμα ). Ο γιατρός της τη συμβούλεψε να κάνει καισαρική γιατί ισχύριζεται πως με αυτό τον τρόπο θα αποφευχτεί η ακραία περίπτωση εμφάνισης πολύποδα του παιδιού στα 30 τουχρόνια (ανέφερε ένα παράδειγμα).Η ερώτηση μου είναι αν αξίζει τον κόπο για μια τέτοια ακραία περίπτωση , η κοπέλα αυτή να υποστεί μια επέμβαση οταν μάλιστα η εγκυμοσύνη της δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα .
Να σας πω ακόμα πως για το παρών κονδύλωμα η καυτηρίαση θα γίνει σε ένα περίπου μήνα . 

Τα κονδυλώματα δεν είναι ένδειξη για καισαρική εκτός και εάν είναι εκτεταμένα και καταλαμβάνουν το περίνεο που πρέπει να διαταθεί την ώρα του τοκετού.Πράγματι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να εμφανιστούν αργότερα θηλώματα λάρυγγα στο παιδί.

 

 

-Πότε θα αρχίσει να κουνιέται το έμβρυο;

Μετά τη 18η εβδομάδα της κύησης οι περισσότερες έγκυες καταλαβαίνουν τις κινήσεις του εμβρύου.

 

 

-Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα πρόβλημα που μου έχει δημιουργηθεί. Είμαι 29 χρονών και έγκυος στην 7η εβδομάδα. Μετά από εξετάσεις που έκανα, φάνηκε ότι έχω ουρεόπλασμα. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την εγκυμοσύνη μου; Η γιατρός μου κρίνει ότι  πρέπει να πάρω αντιβίωση. Ωστόσο μου ανάφερε ότι πολύ σπάνια το μικρόβιο αυτό μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ποιά είναι η δική σας η γνώμη; Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνω; Ανησυχώ πολύ.

Θα πάρετε αντιβίωση ασφαλή για την κύηση στην οποία είναι ευαίσθητο το ουρεόπλασμα.

 

 

-Μπορώ να πάω για μπάνιο;

Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα, πάντα με χρήση καπέλου και χωρίς έντονη μυική προσπάθεια. 

 

 

-Το πρόβλημά μου είναι το εξής: είμαι έγκυος στο 2ο παιδί (έχω κλείσει την όγδοη εβδομάδα κύησης από την τελευταία περίοδο) και από την 5η εβδομάδα της κύησης όταν έκανα τον πρώτο υπέρηχο ο γιατρός μου διέγνωσε ότι υπάρχει ένα αιμάτωμα εντός της μήτρας και κοντά στν αμνιακό σάκο. Μου επέστησε την προσοχή για τους κινδύνους που υπάρχουν και συνέστησε ανάπαυση και συχνή παρακολούθηση μέσω υπέρηχου. Στο επόμενο υπερηχογράφημα 10 μέρες μετά είδαμε ότι το εμβρυο αναπτύσεται αλλά και το αιμάτωμα υπάρχει και δεν ξέρουμε αν μεγαλώνει ή όχι. Ο γιατρός μου συστήνει ανάπαυση και διακοπή της εργασίας μου για όλο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Από την άλλη πλευρά δεν έχω κανένα σύμπτωμα αιμορραγίας και ούτε είχα ποτέ. Η πρώτη μου εγκυμοσύνη, αν αυτό έχει κάποια σημασία, ήταν εντελώς φυσιολογική, το ίδιο και ο τοκετός.
Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνη είναι η επιστροφή μου στην εργασία- εργασία διδακτική - πριν παρέλθει το πρώτο τρίμηνο;
Επίσης αν γνωρίζετε πιθανούς λόγους εμφάνισης του αιματώματος ή απλά είναι ένα τυχαίο γεγονός;
Ανεξάρτητα από το αν θα επιστρέψω ή όχι στην εργασία μου τι πιθανότητες έχω να παρουσιάσω αργότερα επιπλοκές που δεν έχω παρουσιάσει ούτε εγώ ούτε το έμβρυο μέχρι στιγμής και ποιές;

Το πρόβλημα που μας θέτετε είναι πολύπλοκο γι'αυτό και αυτά που βρίσκετε είναι αντικρουόμενα.Ο γιατρός σας που θα συνεκτιμήσει πολλούς παράγοντες θα μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματά σας.Ο βασικός κίνδυνος είναι η αποκόλληση του πλακούντα που θα οδηγήσει σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου.

 

 

-Σας παρακαλώ πολύ να μου πείτε τη γνώμη σας για τον vbac καθώς και τους κινδύνους που εμπερικλείει όπως επίσης και αυτούς της επαναλαμβανόμενης καισαρικής. Γέννησα με καισαρική λόγω cpd (δυσαναλογία). Έχω κάνει low transverse incision με πάρα πολύ καλή μετεγχειριτική πορεία. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να αποφασίσω με τι τρόπο θέλω να γεννήσω το επόμενο παιδί μου.

Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική έχει τον κίνδυνο της ρήξης της μήτρας με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και του κυήματος και της εγκύου.Οπωσδήποτε σε περίπτωση που επιλεγεί θα πρέπει να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε χειρουργείο.