Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
Ηλιάδης Μηνάς, MD
Γυναικολογικά Προβλήματα

Γυναικολογικά προβλήματα

Οι διαταραχές περιόδου, οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι κολπίτιδες, οι ουρολοιμώξεις, οι φλεγμονές του βαρθολινείου, τα κονδυλώματα, η δυσμορφία ή ασυμμετρία του αιδοίου, τα ινομυώματα, η εμμηνόπαυση, είναι μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν συχνά και δημιουργούν ερωτηματικά σε πολλές γυναίκες. H εξέταση από τον ειδικό είναι αναμφίβολα πάντα απαραίτητη. Όμως μερικές απλές απαντήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία και αποτελεσματική θεραπεία.

 

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

-Είμαι 29 ετών και από 6μήνου έχω αμμηνόρροια.Από τον ορμονικό έλεγχο της υπόφυσης βρέθηκαν αυξημένες FSH LH και οι λοιπές ορμόνες φυσιολογικές.Υπερηχογραφικά βρέθηκε ατροφία μήτρας.Τι μπορεί να συμβαίνει;

Σε φυσιολογικές ωοθήκες οι αυξημένες FSH LH προκαλούν αύξηση της παραγωγής των οιστρογόνων, υπερτροφία του ενδομητρίου και μητρορραγίες.Τα παραπάνω μας κατευθύνουν σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

 

 

-Πώς δημιουργούνται τα κονδυλώματα, τί είναι? πως αντιμετωπίζονται και πώς μεταδίδονται?

Μεγάλο το θέμα που ρωτάτε και απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες. Οφείλονται στον ιό HPV(human papilloma virus)
Είναι εξωφύτικες ή επίπεδες βλάβες του δέρματος που εμφανίζονται στο αιδοίο τον κόλπο τον τράχηλο τον πρωκτό και το πέος. Αντιμετώπιση κυρίως με καυτηρίαση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Μεταδίδονται με την επαφή και με μικροαμιχές στην βασική στοιβάδα του επιθηλίου.

 

 

 

-Είμαι 45 ετών και τυχαία βρέθηκε ότι έχω μερικούς ινομυωματώδεις πυρήνες, ο μεγαλύτερος 2 εκατοστά.Πρέπει να χειρουργηθώ;

Εφόσον δεν δημιουργούν προβλήματα όπως πόνο ή αιμορραγίες μόνο παρακολούθηση.

 

 

-O γιατρος μου μου συστηνει να κανω μια ενεση για διακοπη της περιοδου για 3-6 μηνες,γιατι υποθετει(κατα 90%)οτι εχω ενδομητριωση. Πιστευετε οτι θα υπαρχουν παρενεργειες στον οργανισμο μου΄?

Οπωσδήποτε θα έχετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης μια και αυτό που σας προτείνεται είναι φαρμακευτική εμμηνόπαυση.Επίσης μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα επανεμφανιστούν τα προβλήματα της ενδομητρίωσης όταν ξαναρχίσει ο κύκλος.

 


 

-Μια κύστη στην ωοθήκη 3 εκατοστά πρέπει να χειρουργηθεί;

Οι διαυγείς κύστεις μέχρη 4 εκ. αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

 

 

-Mπορειτε να μου προτεινετε μια θεραπεια πιο αποτελεσματικη ισως και μονιμη για την ενδομητριωση απο τη στιγμη που θελω να μεινω εγκυος.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης πρέπει να εξατομικευεται, λαμβάνοντας γνωση την επιθυμια για γονιμότητα,ηλικία, σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τοπογραφική εντοπιση των βλαβων, βαθμο-σταδιο της νόσου και άλλες συνυπάρχουσες ανωμαλίες.

 

 

-Είμαι 45 ετών και τους τελευταίους 8 μήνες έχω σχεδόν καθημερινά αίμα.Μήπως  είναι καρκίνος;

Για αυτό το πρόβλημα χρειάζεται λεπτομερές ιστορικό,γυναικολογική εξέταση,τεστ Παπανικολάου,υπερηχογράφημα,και διαγνωστική απόξεση. 

 

 

 

 

-Το τελευταίο τρίμηνο βλέπω πολλά άσπρα υγρά.Έκανα κολπικές πλύσεις αλλά τίποτα.Τι άλλο να κάνω;


Ο γιατρός μετά από γυναικολογική εξέταση θα αποφασίσει αν θα πάρει καλλιέργεια ώστε να δωθεί την κατάλληλη θεραπεία και στους δύο συντρόφους.

 

 

-Είμαι 47 ετών και εδώ και 25 ημέρες έχω συνέχεια αίμα.Μου είπαν να κάνω απόξεση.Τι είναι αυτό;Μπορεί να έχω καρκίνο;

Σε γυναίκες μετά τα 45 με ανώμαλες αιμορραγίες ,βασιζόμενοι στο γεγονός ότι απο αυτή την ηλικία αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του ο καρκίνος του ενδομητρίου, συνιστούμε διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου. Η απόξεση είναι μία μικροεπέμβαση που γίνεται με γενική νάρκωση κατά την οποία 'καθαρίζουμε' το εσωτερικό της μήτρας(ενδομήτριο) με ειδικά ξέστρα και στέλνουμε τα ξέσματα για ιστολογική εξέταση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτές οι ανώμαλες αιμορραγίες οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές λόγω της περιεμμηνόπαυσης ή λόγω συνύπαρξης ινομυωμάτων.

 

 

-ΕΙΜΑΙ 21 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑ ΣΕ ΠΙΣΙΝΑ Η ΟΠΟΙΑ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΘΑΡΗ;; Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΛΩΡΙΟ ΠΟΣΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ;;;

Ο κίνδυνος γενικά είναι μικρός.Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική υγιεινή πριν και μετά. 

 

 

-EIMAI 42 ETΩΝ.ΕΧΩ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΣΤΑ 40. ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ ΒΛΕΠΩ ΑΙΜΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΙΜΑΤΟΣ.ΕΚΑΝΑ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑ 56 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ ΥΠΟΒΛΕΝΝΟΓΟΝΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ , ΟΙ OΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΙ.ΟΙ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΧΝΟΥΝ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ? ΧΡΕΙΑΖΕΑΤΙ ΑΠΟΞΕΣΗ? 

Κατ'αρχήν όλα αυτά που μας λέτε μάλλον καθησυχαστικά ακούγονται και προς το παρόν η απλή παρακολούθηση να είναι αρκετή.Αν όμως συνεχίστουν αυτές οι ανώμαλες αιμόρροιες κάποια στιγμή ίσως να χρειαστεί και μία διαγνωστική απόξεση. 

 

 

-Ειμαι 27 ετων. Πριν ενα μηνα μου αφαιρεθηκε η αριστερή ωοθηκη και σαλπιγγα.Η έκθεση ιστολογικής εξετασης είναι η εξής: Μακροσκοπικη:στάλθηκε περίγραπτο μόρφωμα μ.δ.8,5 εκ, το οποιο έφερε προσκολλημένο τμήμα σάλπιγγος μήκους 4 εκ.Στις  διατομές αφορουσε δίχωρη ,πάχους τοιχώματος 0,8 εκ. με ορώδες περιεχόμενο και λεία εσωτερική επιφάνεια. Μικροσκοπική:Παρατηρείται εικόνα απλής ορώδους κύστεως της ωοθήκης.Στον παρεκτοπισμένο ωοθηκικό ιστό αναγνωρίζονται πολλαπλά ωοθυλάκια σε διάφορα στάδια εξέλιξης. Στοιχεία κακοήθειας στο υλικό που εξετάστηκε δεν βρέθηκαν.
Παρακαλώ να μου μεταφέρεται τη γνώμη σας , τις συμβουλές σας, για το τι θα πρέπει να προσέχω, καθώς επίσης και αν θα αντιμετοπίσω πρόβλημα
εγκυμοσύνης. 

Η ιστολογική είναι καλή.Κύηση μπορεί να επιτευχθεί εφόσον η άλλη σάλπιγγα είναι διαβατή. 

 

 

-Τι ειναι τα κονδυλωματα,πως μεταδιδονται και πως θεραπευονται?

Πρόκειται για εξωφυτικές αλλοιώσεις του δέρματος(μοιάζουν με τις γνωστές ελιές).Οφείλονται σε ορισμένους τύπους του ιού HPV.Μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή.Αντιμετωπίζονται με ηληκτροκαυτηρίαση ή χημική καυτηρίαση.Μπορεί όμως να ξαναεμφανιστούν.

 

 


-Tι ειναι οι πολυκυστικες ωοθηκες ? εμποδιζουν να μεινεις εγκυος ?

Πρόκειται για ωοθήκες που παράγουν περισσότερη ποσότητα ανδρογόνων απ'οτι συνήθως.Αυτό α)επηρεάζει την αναλογία FSH/LH που εκκρίνει η υπόφυση β)προκαλεί δημιουργία άτρητων ωοθυλακίων στην επιφάνεια των ωοθηκών που μοιάζουν με μικρές κύστεις.Η γονιμότητα επηρεάζεται σε ορισμένες από αυτές τις γυναίκες.